I dette landskapet av usikkerhet blir jobbsikkerhet enda viktigere for oss. Bedrifter kjenner trykket av økonomiske endringer, noe som fører til permitteringer og nedbemanninger. Orion ser tydelige tegn på en økning i søknader og at flere arbeidstakere er aktive i jobbmarkedet.
Så hvordan navigerer vi i dette tøffe arbeidsklimaet?
Nøkkelen ligger i å fokusere på hva vi kan kontrollere. Ingen av oss kan endre hele arbeidsmarkedet, men det vi kan påvirke er hvordan vi fremstiller oss og hvilke valg vi tar basert på det markedet vi er en del av.
CV: Ditt profesjonelle identitetskort
Din CV er ditt "skryteark". Den bør fremheve hva du har lært, oppnådd, og hva du bringer til bordet. Husk at CV’en ikke skal benyttes for å få frem din motivasjon og personlighet, dette bruker du søknad eller intervjuer til. Når du først har kommet til intervjuet er det noen ting du bør være obs på. trykk her for å lese mer.
Ta inspirasjon: Internett kryr av gode forslag til CV maler, bruk det! Struktur og orden er viktig for å gjøre en CV lettleselig og “to-the-point”. Se gjerne på andre sine CV’er for inspirasjon.
Bilde: Bruken av bilder i CV er omdiskutert, men hvis du velger å inkludere et bør det være av god kvalitet og vise deg i en profesjonell setting.
Bulletpoints: Begrens deg til nøkkelsetninger og punkter for enkel lesbarhet. Det kan være vanskelig å få frem all kompetanse og erfaring i korte setninger, men i en CV med mye tekst kan det være vanskelig å identifisere kjernen av kompetansen og erfaringen din.
Fokus på kompetanse: Tydeliggjør dine spesialferdigheter, som tekniske verktøy eller systemer du behersker, samt hvilke nøkkelroller og ansvar du har hatt.
Erfaring og resultater: Snakk om konkrete resultater. En CV bør fremheve hva du har fått til, hva du har gjort og hva slags ansvar du har hatt i dine tidligere roller.
Utover din CV, gir en oppdatert LinkedIn-profil deg en plattform for å bygge nettverk og vise din profesjonelle identitet.
Profesjonell tittel: Den bør reflektere din bransje og ambisjoner.
Engasjerende sammendrag: Fremhev ferdighetene, prestasjonene, og karrieremålene dine.
Detaljert erfaring: Formidle hva du oppnådde i hver rolle. Helst bør du ha en gjennomtenkt profil, hvor hver rolle og erfaring spiller videre på den andre. Med andre ord - en rød tråd i profilen.
En LinkedIn-profil er nyttig, og kan på mange måter fungere som en CV. Men en profil i seg selv er ikke hele løsningen. En god LinkedIn-profil er avhengig av at du benytter plattformen og er aktiv. Herunder bør du forsøke å knytte kontakt med mennesker du kjenner, og mennesker i din bransje du ønsker å ha kontakt med. Ved å være aktiv gjennom å kommentere og være engasjert i innhold, vil din profil bli mer synlig både for potensielle arbeidsgivere og andre mulige samarbeidspartnere.
Aldri undervurder nettverket ditt. Ta kontakt med gamle kollegaer, samarbeidspartnere og andre du kjenner. Det å prate med folk og være nysgjerrig kan skape uventede og spennende muligheter. Ved å ha et aktivt nettverk, vil du raskt kunne identifisere disse mulighetene og gripe dem.
Hovedkilden for nye muligheter vil være jobbannonse-plattformene som Finn.no og LinkedIn. Hvis en jobbannonse interesserer deg, ta kontakt! Det er ikke uten grunn at nesten hver annonse har kontaktpersoner. De har meldt seg til å svare på dine spørsmål om stillingen, selskapet og miljø. Vi i Orion merker at det er få som tar direkte kontakt, og bare ved å plukke opp telefonen har du allerede skilt deg ut. Husk å forberede deg - det er viktig å ha en intensjon med telefonsamtalen. Like viktig som å forberede genuine og relevante spørsmål, sørg også for å få frem kompetansen og motivasjonen din i en kort telefonsamtale.
Jobbannonser er selvfølgelig den mest aktuelle måten å lete etter nye stillinger på. Men hvis du er i jobbsøkerprosess, er det også en god ide å gå utover annonsene på internett. Et tips kan være å liste opp ti selskaper du kan se for deg å jobbe i. Dette kan være bedrifter du har hatt en drøm om å jobbe i, eller som du vet har et godt miljø for deg og din kompetanse. Når listen er laget, bør du lage et tilsvarende oppsett hvor du lister opp den aktuelle lederen for ditt fagfelt for hvert av de respektive selskapene du har jobbet deg frem til. Disse navnene kan du finne enten ved å bruke LinkedIn, gjøre research på selskapenes nettsider, eller benytte deg av nettverket ditt.
Når du så har listen din klar, er det på tide å plukke opp telefonen. Her bør du ha forberedt deg litt, og ha en klar ide om hva du ønsker å få ut av samtalen. Det kan for mange være en terskel å skulle “avbryte” en persons arbeidsdag, men husk at du ringer med en positiv hensikt. Du er nysgjerrig på selskapet og ringer en leder du potensielt kunne tenke deg å jobbe med. Det er en hyggelig telefonsamtale og få, men også å ta.
Husk: I nettverksbyggingens verden er det handling og mot som betyr mest. Så om du vurderer å invitere en potensiell arbeidsgiver på en kaffe, gjør det!
Det er ingen universell mal for suksess, spesielt i et uforutsigbart arbeidsmarked. Men med riktig tilnærming og initiativ, velstrukturert CV og LinkedIn-profil, kan du posisjonere deg godt og skille deg ut i mengden. Orion er her for å hjelpe, med coaching og støtte, gjennom hele jobbsøkerprosessen. Ikke nøl med å ta kontakt med en rådgiver hos oss, eller gjennom nettsiden for en samtale om hvordan vi kan hjelpe deg i nettopp din situasjon.
Ønsker du å komme kontakt med oss? Trykk her og fyll ut skjemaet.