Det burde være innlysende: Har du et bilde av deg selv på CV-en i fri utfoldelse blant paraplydrinker eller med en litt for dyp utringning, kan det i verste fall koste deg drømmejobben. Likevel syndes det ganske ofte.

 

– Siden det bare er et bilde antar mange at det ikke er viktig – men sånn er det faktisk ikke. Rådet er at du bruker hodet og tenker deg godt om. I verste fall kan et feil bilde være det som vipper deg fra ja/kanskje-bunken til nei-bunken, forteller Kristian Knudsen, Partner i Orion Search.

– Men bare så det er sagt: Det er ingen som har et krav om at du må ha bilde i CV-en.

Hva er godt bilde?

Rådgiver Silje Sandberg gjennomførte, i forbindelse med sin master i organisasjonspsykologi og ledelse, en undersøkelse der hun sjekket hvordan bruk av et nøytralt, profesjonelt bilde versus et uprofesjonelt bilde, eller ikke noe bilde i det hele tatt, påvirket hvordan en persons kompetanse ble oppfattet.

– Vi fant at folk oppfatter en person med et nøytralt bilde som mer kompetent. Det er større sannsynlighet for at man vil ha personen som kollega, og de blir også oppfattet som mer hardtarbeidende.

Så selv om det ikke er et krav, kan et nøytralt bilde være en stor fordel. Kristian påpeker også at du gjerne ikke vet hvem som leser CV-en din. Det er derfor aldri feil å fremstå som nøytral.

– En potensiell arbeidsgiver kommer til å google deg og da vil de finne deg på Facebook. Men siden det er privat kan du gjerne ha et mer personlig der. Men bruk et annet på CV-en.

Ha en oversiktlig CV

Det finnes mange steder på nettet der du kan legge ut CV-en din. De fleste kjenner for eksempel til Finn sin CV-base. Men det er ett sted som i økende grad blir benyttet til å vise seg frem overfor potensielle arbeidsgivere, Linkedin. I tillegg til å fungere som en arena for å synliggjøre sin kompetanse, er det også et profesjonelt nettverk hvor man kan holde seg oppdatert. Men ikke tro at bare du er på LinkedIn så ordner alt seg. Over en million nordmenn er nå på nettsamfunnet, så hvordan kan du få profilen din til å skille seg positivt ut fra mengden? Også her gjelder regelen om å fremstå som profesjonell og ryddig, forteller Silje.

– For mitt vedkommende er det viktig at LinkedIn-profilen er oversiktlig. Et eksempel er at det er unødvendig å ha med ekstrajobbene du hadde mens du studerte når du har fått relevant erfaring. – I tillegg ser vi alltid etter om kjernekompetansen din kommer tydelig frem. Det som også er viktig er at vi raskt finner det vi er ute etter – at det går kjapt og greit å se utdannelsen og erfaringen, slik at vi ser hva du virkelig kan, legger Kristian til.

Silje påpeker til slutt at med smarttelefoner finnes det ingen unnskyldning for ikke å ha et ordentlig bilde av seg selv på CV-en lenger – hverken på LinkedIn eller når du sender en søknad på ny jobb.

– Bruker du en time på CV-en, kan du bruke et minutt på å få noen til å ta et fint bilde av deg.

Bli mer attraktiv på LinkedIn

  • Vurder om du bør bytte profilbilde
  • Skriv hva som er kjernekompetansen din
  • Fjern eventuelle jobber som ikke er relevante
  • Bygg et større nettverk og vær aktiv
  • Hold profilen oppdatert til enhver tid
  • Ha en lukket profil på Facebook